Godt nytt år, Jens

- Morn'a, Jens ropte Siv Jensen valgnatta.

 

Nå svarer velgerne. I flere meningsmålinger går Arbeiderpartiet fram og Høyre tilbake. I følge en måling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, er Jens den politikeren som de fleste foretrekker som statsminister. 37 prosent av velgerne uansett partisympati ønsker ham. Det er en framgang på tre prosentpoeng fra september - og fem prosent mer enn Erna får. Kun tre prosent vil ha Siv i statsministerstolen. Ikke engang Fremskrittspartivelgerne, vil ha hennes hand på roret. Her kan det passe å rope: - Morna, Siv! Du er avskrevet av de fleste - også av dine egne.

 

Meningsmåling er ingen eksakt vitenskap. Tilfeldigheter påvirker resultatene, og man må regne med rommelig feilmargin. Ernas tilbakegang er imidlertid på 9 prosent. Det er derfor grunn til å anta at det foreligger en reell endring i velgernes preferanse.  M.a.o.: En betydelig andel av velgerne - mange av dem stemte på Erna og hennes parti - angrer nå sin stemmegiving og kunne ønske at Jens hadde fortsatt som statsminister. Kun 59 prosent av Høyrevelgerne foretrekker Erna framfor Jens. Altså noe over hver annen Høyre-velger. 


At velgerne foretrekker Stoltenberg som statsminister, betyr ikke at de mener Solberg gjør en dårlig jobb. Selv de som stemmer Arbeiderpartiet, mener at hun gjør en god eller middels god jobb. Likevel ønsker mange av dem Jens Stoltenberg som statsminister.

 

Dette er et bemerkelsesverdig resultat som må oppleves som et sviende nederlag både av Erna Solberg og av Høyre. For selv om folk mener at hun gjør en bra jobb for sin politikk, vil de ikke ha henne. De vil ha en annen. De vil ha Jens.

 

Men for sent skal synderen angre. Nå sitter flertallsvelgerne og vi andre med den blå-blå regjeringen. Med Erna som statsminister med "nye og bedre ideer" og større "gjennomføringskraft" enn sin forgjenger. Det var i alle fall det Høyre hevdet før valget.

 

Så får vi se etter som tiden går, om de blå-blå får bange anelser. Møtet med virkeligheten kan være hardt for nyslåtte statsråder. Etter hvert som de lærer saksområdet og virkeligheten å kjenne, og forstår at flosklenes tid er over, blir de gjerne mer realistiske - og forsiktige. Da heter det gjerne "vi var ikke klar over at..." eller "vi trodde at ..." Noe som bekrefter at de i opposisjon har uttalt seg uten innsikt og saklig grunnlag. Men overbevisende nok til at ureflekterte velgere har svelget agnet og bitt på kroken.

 

Jeg er blant dem som syns Erna har gjort en bra jobb. Hittil. En bra jobb på sine premisser. Hun er valgt for å føre en politikk som jeg for en stor del er uenig i. Og det gjør hun. Sammen med sitt mannskap endrer hun Norge. Det tar lang tid å snu ei stor skute, men sakte - og sikkert - dreier hun rattet og styrer mot høyre. 

 

Jeg svarer jevnlig på spørsmål fra ulike meningsmålingsbyråer. Hvis jeg hadde fått spørsmål om hva jeg syns om Erna, ville jeg svart at hun klarer seg bra - men at jeg ville foretrukket Jens. Og Arbeiderpartiets politikk. Jeg er ikke overvettes begeistret for de nye - og påstått bedre - idéene som Erna gikk til valg på, og som hun fikk velgernes tilslutning til å prøve ut på oss.

 

Men det er det lite vi kan gjøre med nå. Erna sitter der hun sitter, og Jens ser ut over landets grenser. Han er engasjert av FN til å arbeide med miljøspørsmål - slik Gro var. Han sier at han vil fortsette som partileder, stortingsrepresentant og parlamentarisk leder, men skal han få gjort noe for FN - og for miljøet - må han renonsere på noe. Døgnet har bare 24 timer.

 

Jens faser nok derfor ut her hjemme etter hvert. Det gir Erna større spillerom. Det er synd, men forståelig. Jens Stoltenberg er eslet for større oppgaver. At han vil føle seg fram uten å kutte fortøyningene her hjemme umiddelbart, kan man forstå. Men av hensyn til Arbeiderpartiet bør han overlate formannsvervet og det parlamentariske ledervervet til andre som kan bygge seg opp. Det vil både kandidatene og partiet tjene på.

 

Jens ser vi neppe som statsminister i Norge mer. Han har vokst ut av konfirmasjonsdressen. Miljøoppdraget for FN vil trolig fungere som en portåpner hvis han skjøtter jobben godt. Og det gjør han nok. Slik Gro gjorde.

 

Du går et spennende nytt år i møte, Jens. Lykke til.

 

Det gjør for så vidt vi også. Det sørger Erna og Siv for. Det er imidlertid en spenning enkelte av oss gjerne skulle vært for uten. 

 

Kay Olav Winther d.e.

   


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/44287947