Tøv i TV2

Nok en gang har løsmunnede kommentatorer på TV2 skrudd forventningene i taket. Og nok en gang har de norske utøverne ikke vært i nærheten av å oppfylle de urealistiske målene som TV-kommentatorene har stilt opp for dem.

 

Norge hadde det beste laget, så alt annet enn gull på damestafetten ville være fiasko, slo kommentatorene på OL-kanalen TV2 fast. På forhånd.

 

Forutsigelsen viste seg å være det rene tøv. Norge var ikke best. Ikke nest best en gang. Vi kom ikke på pallen, og ble nummer fem. Best ble Sverige - som i følge TV2s eksperter ikke var blant favorittene en gang.

 

Dorte Skappel fikk kritikk for å mangle kunnskap om og innsikt i den idretten hun kommenterte. Hennes eventuelle manglende innsikt i kunstløpsportens finesser, er for ingen ting å regne, mot den totale mangelen på faglig edruelighet og innsikt i langrennsporten som TV2s skikommentatorer i Sotsji oppviser. Skiløp vinnes ikke på papiret. Eller i kommentatorbua. Skiløp vinnes - og tapes! - i skiløypa.

 

Da det norske laget etter fire tunge økter slepte seg inn til en femteplass, hadde TV2s "sidekommentator" forklaringen klar. Nå synes jeg oppriktig synd på jentene. Det er kanskje feil å snakke om skiene til enhver tid, men det her er en skandale, sa tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal. Smøresjef Knut Nystad var ikke snauere. Han kalte det en tragedie.

 

Kanskje hadde de norske dårligere ski enn de andre. Kanskje ikke. 

 

I en stafett som består av fire etapper har man mulighet til å lære under veis. Har utøveren på første etappe dårlige ski, kan man gi nytt og bedre smøringsunderlag til de tre neste før man sender dem ut.

 

Gjorde ikke nordmenne det? Gikk alle fire på like dårlige ski? Eller skjønte ikke lederne og de aktive at skiene var dårlige før nederlaget var et faktum? M.a.o.: Er dårlige ski en unnskyldning vi griper til i nederlagets stund?

 

De norske skijentene er ikke dårlige. Problemet er at flere av de andre er bedre. I alle fall akkurat nå. Formodentlig har de forberedt seg bedre og vært flinkere til å prikke inn formen til 2014s viktigste konkurranse: OL.

 

Vi gleder oss når de norske kan klatre høyest opp på seierspallen. Men aner verken fiaskoer, tragedier eller skandaler i nederlagenes kjølvann. Jeg forlanger ikke at de aktive skal vinne og tape med samme sinn. For dem står mye på spill. Men kommentatorene bør kunne holde hodet kaldt. Tap på idrettsarenaen er verken tragedie eller skandale. I stedet for å skru opp nederlagsstemningen bør kommentatorene i TV og radio roe ned gemyttene og minne om at idrett er lek og underholdning. Selv i nederlagets og skuffelsens stund, må vi prøve å bevare fatningen og slynge minst mulig tøv ut i eteren.

 

Kay Olav Winther d.e.

 
Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/44633674