Tjærnås har ikke peiling

Årets eliteserie i fotball er endelig over, og vi vet hvordan det gikk. Sandnes Ulf og Sogndal rykket rett ned, mens Brann måtte spille kvalifikasjonskamper. I går ble Bergenslaget utspilt av Mjøndalen. Brann rykker ned, og Mjøndalen rykker opp.

 

I Aftenposten skriver Lars Tjærnås om fotball. Han er såkalt ekspert. Sannheten er at han ikke har peiling!

 

På vårparten skrev Tjærnås en serie artikler hvor han på grunnlag av sin spesielle "innsikt" forsøkte å forutsi hvordan det ville gå med eliteserielagene i den kommende sesongen - altså den sesongen som ble avsluttet med Branns nedrykk i går.

 

Den 25. mars skrev Tjærnås om Brann. Han kalte artikkelen "Begrunnet optimisme" og mente at Brann i sesongen 2014 ville bli nummer 5. To plasser foran Odd. Artikkelen avsluttet han slik: "Brann vil trolig flyte på en kombinasjon av enorm entusiasme og ganske mange gode enkeltspillere. Det vil holde til å havne langt oppe på tabellen. Men fortsatt er ikke laget komplett nok til at det blir topp tre denne sesongen."

 

Nei, det ble ikke topp tre. Brann ble imidlertid nummer 3 - fra bunnen. Topp tre i eliteserien blir ikke Bergens-laget neste år heller. For da spiller Brann i førstedivisjon.

 

Stabæk og Sarpsborg kommer til å rykke ned, mente Tjærnås. Altså nok to bomskudd. Sarpsborg erobret 8. plassen, og Stabæk ble nummer 9. Sandnes Ulf som Tjærnås mente ville kunne klare 12. plassen, inntok sisteplassen og rykket rett ned.

 

Lillestrøm som Tjærnås tiltenkte 13-plassen, ble nummer 5.

 

M.a.o.: Blunder etter blunder.

 

Konklusjonen har jeg allerede trukket: Tjærnås har ikke peiling. Han - og Aftenposten hvor han boltrer seg - veileder ikke.  De villeder.

 

Om det kan være noen trøst, er ikke Tjærnås alene. En rekke av de såkalte ekspertene som opptrer i mediene, har ikke mer rede på det de uttaler seg om, enn en vanlig, middels interessert og orientert iakttaker. Det er en faktum som ikke bare har gyldighet på idrettens område. De fleste "ekspertene" er ikke eksperter, men besserwissere. Folk som tiltar seg autoritet - eller blir tildelt autoritet av ukritiske medier. Og som uttaler seg med suffisanse om ting de har minimal kunnskap om - eller rett og slett ikke har peiling på.

 

Hva skal vi gjøre med det?

 

Hva med å nekte å la seg dupere? Hva med å trekke "ekspertisens" forutsetninger, resonnementer og konklusjoner i tvil?  Hva med å våge å ha større selvtillit og tro på egne forutsetninger? Ikke bare når det gjelder fotball, men på alle livsområder?

 

Hva med å innse at "ekspertene" som oftest ikke er eksperter, men gjerne personer med oppblåst ego og overdreven tro på egen kunnskap, innsikt og fortreffelighet?

 

Hva med rett og slett å tenke sjøl?

 

Kay Olav Winther d.e.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/45802292