Knut Nærum vil ikke mer

Knut Nærum skal slutte i "Nytt på nytt". Enkelte medier og kommentatorer spår programmets endelikt. Nærum er den som har "båret" programmet, hevdes det. Med Nærums avgang er gullrekka under oppløsning og seertallene kommer til å stupe. NRKs fredagskveldhegemoni er sannsynligvis over, sier og skriver de som mener at de har greie på sånt.

 

Selv tror jeg ikke at endetiden er nær. Jeg vil ikke fornærme Knut Nærum, men når sant skal sies, er det ikke han som har vært den bærende kraft og har sørget for at seerne fredagskveld etter fredagskveld har flokket seg rundt TV-apparatene for å se på "Nytt på nytt". Trekkplaster i særklasse er Jon Almås. Uten hans personlige sjarm, eleganse og evne til å spøke og fleipe godartet, men ikke uten brodd, med det meste, ville programmet falt pladask til jorda.

 

Mange mente at programmet ville tape på at Anne Cath. Herland tok sin hatt og gikk. Men faktum er at det vokste - og tjente - på at Linn Skåber overtok. Og hvordan skulle programmet tåle at Linn forsvant? Inn kom Pernille Sørensen og glitret fra første stund. Konklusjon: De færreste er uerstattelige.

 

Uerstattelig er heller ikke Knut Nærum. I alle fall ikke for sånne som meg. For jeg syns ikke at han er spesielt morsom. Mange av replikkene hans "sitter" ikke og kan føles "mal apropos". Det  - etter mitt skjønn, krampaktige - sphinx-aktige uttrykket er verken naturlig, underfundig, skøyeraktig eller åpenlyst morsomt, men virker påtatt og innstudert.

 

Og morsomhetene - slagferdigheten og de gode replikkene - hvem skal ha æren for dem? Er de spontane? Skapt av situasjonen? Eller er de tillært?

 

"Nytt på nytt" er ikke sendt direkte! Programmet er klipt og redigert. Gå inn på nrk.no og se utklipp av det som ikke kom med i programmet, sier Jon Almås. Altså: Redigert.

 

Og "vitsene", morsomhetene og de slagferdige replikkene, er de skapt av biprogramlederne og gjestene selv, eller er de innsendt eller produsert av et team tekstforfattere? Jeg har lest at deltakerne i programmet ikke byr på eget vidd, men serverer tillærte morsomheter, og det tror jeg på, for mange av replikkene virker tillærte og slett ikke spontane.

 

Gjør det noe? Egentlig ikke. Men er det slik,  betyr det at morsomhetsgraden og den verbale treffsikkerheten i programmet ikke er avhengig av hvem som sitter ved Jon Almås' side, men i større grad av den personligheten og det glimtet i øyet som sidepersonene har å by på foran kamera. Kameratekke kan vise seg å være viktigere enn evnen til å holde en stram maske.

 

Jeg er ikke Golden-fan. Jeg syns Johan Golden kan framstå som masete - en uvane han deler med mange yngre komikere. Jeg tror likevel han kan gjøre en god "figur" i "Nytt på nytt". For det er en "figur" tilpasset et intimprogram han skal gestalte. Han må bare lære at han ikke kan albue seg fram og mase seg inn i stua til oss på fredagskvelden. Skal han treffe oss hjemme, må han sjarmere oss. Han må rett og slett gå vegen om hjertene våre. Derfor Johan: Velg en lavmælt, underfundig tone.

 

Ikke som en kopi av Knut Nærum! Vær deg selv. Men husk at "Nytt på nytt" er et intimprogram. Store fakter, virker overveldende på oss som sitter hjemme i stua. Og det er vi som er publikum. Ikke de som sitter i salen. De er bare der for at dere i humor-panelet skal ha noen å spille for.

 

Jeg blåser i Storm P's betenkeligheter og avleverer dumdristig følgende "spådom om framtiden": "Nytt på nytt" vil leve videre så lenge Jon Almås er programleder. Johan Golden vil gli relativt friksjonsfritt inn i teamet. Når han har vært med et par-tre ganger, vil vi nikke bejaende og tenke: Dette gikk jo smertefritt. Knut Nærum kunne erstattes. Medienes og TV-journalistenes spådommer om snarlig undergang, kan avblåses. Nok en gang.

 

Men: Jon Almås bør de - altså høvdingene i NRK - ikke forsøke å ta i fra oss. Hører du det Jon? Du er bundet til roret!  Svikter du oss, er moroa over. Men du blir vel på brua og gjør din plikt?

 

Kay Olav Winther d.e.

 

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/46251758