Pave Frans viser veg i Palestina-spørsmålet

Vatikanet har anerkjent Palestina som stat. Det er mer enn Norge har gjort. Pavestaten viser større moralsk mot og mer politisk kløkt og innsikt enn den norske regjeringen.

 

Anerkjennelse gir staten Palestina «moralsk autoritet og tyngde», mener en israelsk eks-ambassadør i følge NTB. Nettopp. Det er derfor Palestina bør anerkjennes. En stat som er likeverdig med Israel, gir palestinerne statsrettslig status. Annektering av palestinsk land, blir da å rekne som angrep på en annen stat.  Anerkjennelse av Palestina er første skritt på vegen til fredeligere forhold i området. Ja, ikke bare i det historiske Palestina, men i hele Midtøsten.

 

Tostatsløsningen skulle vært knesatt da Israel ble opprettet. En arabisk og en jødisk stat, var FNs intensjon og forutsetning. Hvis Israel og Palestina var blitt opprettet som likeverdige, selvstendige stater, ville utviklingen i det urolige området, med stor sikkerhet vært en annen. Mange stridigheter ville vært unngått, og mange liv ville vært spart. Både på israelsk og palestinsk side.

 

I årene som er gått siden statsdannelsen, har Israel forsynt seg grovt av det palestinske området. Konservative politikere i Israel tror at de selv, og staten Israel, er best tjent med at Palestina ikke får status som egen stat. Alt tyder på at det er en katastrofal feilvurdering.

 

Når israelerne i valg fortsetter å gi den politiske makten til konservative politikere, undergraver de sin egen sikkerhet. Politikere som Benjamin Netanyahu har neppe løsningen på de problemene Israel står over for. Han og hans meningsfeller er en del av problemet. De tror at Israels utfordringer kan løses ved militært overtak og krig. De forsvarer jødiske bosettinger på områder som de israelske bosetterne har tilvendt seg på uærlig vis ved å stjele landområder og eiendommer fra den palestinske befolkningen. Alle andre steder i verden ville slik oppførsel bli betraktet som inhuman og forkastelig. Myndighetene i ekte rettsstater ville grepet inn, hindret etnisk rensing, skipet rett og straffeforfulgt de skyldige. Men ikke i Israel og områder Israel tar herredømme over. Der har tyvene statens støtte.

 

De senere årene har stadig flere organisasjoner og land anerkjent Palestina som egen stat. At Pave Frans og Vatikanstaten nå formelt anerkjenner staten Palestina, må være en gedigen skuffelse - for styresmaktene i Israel og for Israel-lobbyene rundt omkring i den vestlige verden. Paven er åndelig overhode for millioner av katolikker verden over. Anerkjennelsen er derfor langt mer enn en gestus. Den er et tydelig tegn på at opinionen er i ferd med å snu. Det er neppe dristig å spå at stadig flere land vil anerkjenne den palestinske staten i åra som kommer.

 

Mye av den sympatien som Israel har nytt godt av siden holocaust, vil forvitre når det går opp for stadig flere hvilken behandling Israel utsetter palestinerne for. Pavestatens anerkjennelse gjør det legitimt å gi uttrykk for sympati med palestinerne. Den dagen denne erkjennelsen når fram til USA, ligger Israel tynt an. Uten ubetinget amerikansk støtte, vil Israels plass og rolle i Midtøsten bli en helt annen.

 

Disse framtidsutsiktene burde Israel snarest ta konsekvensen av. Overdrevne gjengjeldelsesaksjoner og terrorbombing av tettbefolkede palestinske boområder bør opphøre. Oppriktige fredsforhandlinger bør gjenopptas. Den palestinske statens kommunikasjon og handel med omverdenen bør stimuleres i stedet for å bli hindret. Bosetterne bør flyttes fra palestinske områder. Og Israel bør godkjenne Palestina som suveren stat.

 

Dessverre er det ikke det som skjer. Ryktene forteller at Israel i stedet lager nye problemer for den palestinske befolkningen. Apartheid-liknende ordninger skal forby palestinere å ta samme buss som israelere. Dessuten skal palestinerne tvinges til å reise ut av Israel - for eksempel etter arbeidstid - over samme grenseovergang som de brukte da de reiste inn. For palestinerne vil dette gjøre livet betydelig vanskeligere. For noen skaper det uoverkommelige praktiske vanskeligheter.

 

Mer enn 130 land har anerkjent Palestina som egen stat. Mellom disse er Island og Sverige. Regjeringen Solberg ønsker ikke å følge pavestatens, Sveriges og Islands eksempel. Det gjør derimot Arbeiderpartiet. Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, har  Ap-leder Jonas Gahr Støre sagt. Når den tid kommer, håper jeg at han får nødvendig parlamentarisk grunnlag slik at han kan holde ord og Norge flytte fram fra den skammelige plassen bak i klassen.

 

Slik forholdene nå er, lever det palestinske folket under uverdige forhold og gjennomgår ufattelige lidelser. Hver dag. Hele livet. Hvor lenge skal dette fortsette?

 

Kay Olav Winther d.e. 

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/46328995