Hvorfor skal vi innom Oslo?

 

Vi har vært noen ganger på sykehuset på Lørenskog i det siste. Vi kjører fra Drøbak om Ryen og derfra inn i Oslo før vi tar vegen nordover til Karihaugen og videre til AHUS. Om morgenen har vi sittet i nesten stillestående kø og pustet inn eksos fra et par kilometer etter Ringnes-tunnelen og helt inn i byen. Hjemover igjen har vi kjørt i like saktegående kø fra ganske kort etter bygrensen på Romerike og fram til Tusenfryd.

 

Da vi kjørte vår vanlige rute mandag 1. juni ble vi møtt av store lystavler som kunne fortelle at køene og kaoset skulle bli enda verre. Forverringen skal visstnok vare i 5 år.

 

Flesteparten av dem som daglig står i kø på vegene inn til Oslo, skal på jobb i byen. Noen kunne brukt kollektive transportmidler. Men andre har ikke noe valg. Skal de komme seg på jobben, må de bruke bil. I alle fall inntil kollektivtilbudet blir smidigere, dekker flere utkanter og får større kapasitet.

 

Men det fins også mange bilister som ikke har noe på vegene til og fra Oslo å gjøre. De skal ikke til Oslo. For dem er vegen innom byen en stor ulempe.

 

Jeg er en av disse bilistene som forlenger køene inn til og ut av byen, enda jeg ikke har noe i byen å gjøre. Men skal jeg komme fra Drøbak til AHUS må jeg - i likhet med et stort antall andre, kjøre inn i byen og ut igjen. Det samme må jeg på hjemvegen.

 

Det er selvfølgelig meningsløst av flere grunner. Jeg bidrar til å lage kø og til å gjøre hverdagen vanskeligere for dem som må bruke egen bil for å komme på jobb. Jeg forlenger den tiden de må bruke til og fra jobb. Og jeg forurenser ved å kjøre i kø. De andre forurenser mer p. g. a. meg. Både miljøet generelt og nærmiljøet til dem som bor langs vegen jeg kjører, blir forringet av den eksosen jeg og andre køståere oser ut mens motoren går og vi nesten ikke kommer av flekken.

 

Hvorfor fins det ikke en veg som trafikken fra utlandet, Østfold og Follo kan bruke når de skal til bygdene på Romerike eller enda lenger nordover? Hvorfor må tusenvis av bilister hver dag kjøre innom Oslo for å komme til AHUS - og til Gardermoen? Eller til Hamar, til Lillehammer og til Trondheim?

 

Jeg har skrevet om saken tidligere. Flere ganger. Som tidligere lokalpolitiker i Østfold og i Frogn har jeg gjentatte ganger argumentert for at det må legges en veg nordover som kan føre trafikken fra områdene fra svenskegrensa til vestsida av Oslofjorden utenom Oslo og til Romerike og inn på vegnettet videre nordover. Men ingen tar opp tanken. Ingen ting skjer. Bilistene sørfra fortsetter å stå i kø på veg inn i og ut av Oslo. Der de ikke har noe å gjøre. Bortsett fra å bidra til kø, kaos og forurensning.

 

Vegmyndighetene er ærlige. De sier det som det er. Nå skal bilistene som skal til Oslo få det enda verre i flere år framover. De kan sykle eller gå - eller reise kollektivt, sa representanten for Vegvesenet da hun ble intervjuet på TV.

 

De som sitter i kø på Ring 3 kan ikke gå eller sykle. Mange kan ikke reise kollektivt heller.  Men køene og kaoset kan gjøres mindre ved at det bygges en veg nordover utenom Oslo. Det er et stort, tidkrevende prosjekt som ikke løser de akutte problemene, men hvis man ikke en gang begynner, blir problemene aldri løst. Se derfor til å komme i gang.

 

Kay Olav Winther d.e.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/46367853