Vinner vi i kveld? Tvilsomt.

I kveld skal Norge møte Ungarn i "play off" som de skikkelig innvidde kaller det. Jeg kaller det kvalifiseringsrunde.

 

For det er det det er. Norge kvalifiserte seg ikke i løpet av de ordinære rundene, men får en sjanse - eller egentlig to - til. Disse ekstrarundene vinner vi, sier optimistene skråsikkert. Vi har et bedre fotballandslag enn Ungarn har.

 

Tradisjonelt har Ungarn vært en fotballstormakt. Jeg er 78 år og husker godt Ferenc Puskás. Han scorte 84 mål på 85 kamper for Ungarn. Han var, etter mitt skjønn, en av de beste fotballspillerne verden har sett.

 

Men det var da det. Og itte nå. Idag er Ungarns fotballandslag en middelmådighet. Men det er Norges også. Trass i en del seire den siste tiden. Så jeg tar det ikke for gitt at Norge "banker" Ungarn i kveld, slik tre av kveldens spillere sier til Dagbladet. De tre var med på U21-laget som for tre år siden slo Frankrikes U21-lag 5-3. Dessuten: Hovmod står for fall.

 

Ungarn er kveldens motstander fordi laget i likhet med Norge tilhører de "nestbeste" etter ordinære runder. Norsk presse - som gjerne tar av og tar seieren på forskudd - har beskrevet Ungarn på en måte som får uinnvidde - og overoptimistiske - til å tro at Norge nærmest har walk over i kvalifiseringsrundene. De som tror det, kan få seg en nesestyver enten i kveld eller når returkampen spilles. Personlig ser jeg ikke bort fra at vi taper begge kamper.

 

Ungarn vil nemlig også til EM. Kanskje betyr EM-deltakelse mer for de stolte magyarene som bygger opp ny nasjonalfølelse etter mange tiår med undertrykkelse og fornedrelse. Derfor bør ikke Norge regne med å få noe gratis - eller billig. Ungarn vil nok bite fra seg.

 

Og skulle Norge vinne i kveld, bør seieren være stor. Dessuten må Ungarn hindres i å score på bortebane, altså på Ullevaal. For at Norge skal vinne både i kveld og i Budapest om tre dager, er lite sannsynlig. Ett måls overvekt, eller to, kan fort bli for lite når sluttregnskapet skal gjøres opp. Merk mine ord!

 

Play off-runden - eller kvalifikasjonsrunden, som jeg altså kaller den - handler ikke bare om fotball, ære og prestisje. Den handler i like høy grad om penger. Mange penger. Forferdelig mange penger, når sant skal sies.

 

Men fotballag vinner ikke kamper fordi de ikke har råd til å tape. Fotballag vinner fordi de er bedre enn motstanderen, og scorer flere mål. Norske landslag kan være utrolig ineffektive. De spiller på tvers og bakover, på tvers og bakover - uten framdrift. Det har vært litt bedre i det siste, men i kveld må man regne med nerver. Mye nerver og forsøk på å "holde ballen i laget". Og da går det ofte "i ball" i dobbelt forstand, for "våre gutter".

 

Jeg tror derfor ikke på seier i kveld. Men håper selvfølgelig. Jeg ønsker inderlig at jeg tar feil, og at Norges 11 kan gå med hevet hode ut av Ullevaal-matta når kampen er over.

 

Men som sagt: Jeg har ingen tro på det. Sorry, Per Mathias. Du framstår som en hyggelig fyr, men noen trollmann er du ikke. Tror jeg. Men gjør gjerne spådommen min til skamme.

 

Kay Olav Winther d.e.

 

 

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/46783449