Snipp snapp snute så var Norge ute - igjen

Norge klarte det ikke denne gangen heller. Vi klarte ikke å kvalifisere oss til Frankrikre-EM i fotball for menn i de ordinære kvalifiseringsrundene. Og da vi fikk en ny sjanse, mislyktes vi med den også. Som ventet.

 

Norge er ingen stor fotballnasjon. Når det gjelder fotball for menn. Det har vi aldri vært. Vi har hatt noen lysglimt hvor vi har seiret over noen av verdens storheter, men det har vært tilfeldigheter. Og skippertak. Jevnt over er vi e n annenklasses fotballnasjon. Akkurat som vi er en annenrangs ishockeynasjon. Når det gjelder lagidrett for menn,har vi aldri lyktes med å etablere oss på et høyt internasjonalt nivå.

 

Også norsk lagfotball ligger på et labert nivå. En tid gjorde Rosenborg det bra ute i Europa, men det var en tids- og situasjonsbestemt epoke som tok slutt. At Molde slår Celtic er morsomt, men ikke et tegn på internasjonal standard. Kvalitet over tid er noe helt annet enn en tilfeldig seier - eller to.

 

Norske medier er håpløst ureflekterte og urealistiske. Journalistene mangler kunnskaper og nøktern vurderingsevne. Etter at Norge slo bunnlaget Malta 2-0, skrev VG med krigstyper på 1. side:"OUI! ... er nesten i Frankrike EM". Morsomt ordspill. Men det rene tøys.

 

VG har ikke vært alene om å skru opp de urealistiske forventningene. De øvrige riksavisene har bidratt uhemmet, og etermediene har ikke ligget langt etter. Alle har mentalt vært i Frankrike-EM en god stund allerede. Og da Norge fikk "svake" Ungarn som drømmemotstander i kvalifikasjonsrundene, var saken i realiteten avgjort. Ungarn skulle vi ikke bare slå, men utklasse. Egentlig burde ikke kvalifikasjonskampene spilles en gang. Utfallet var klart. Norge ville gå videre! Nå kunne vi endelig glemme forsmedelige tap i tidligere kvalifikasjonsrunder. Glem Spania, glem Tsjekkia - Frankrike her kommer vi.

 

Men slik gikk det ikke. Etter to tap for et klart bedre Ungarn, er Norge ute av dansen - nok en gang. Norge var ikke i nærheten av å vinne noen av de to kvalifikasjonskampene. Ungarn var altfor gode. De spilte et forbilledlig forsvarsspill. De norske spissene slapp ikke igjennom før Martin Henriksen scoret da det var for seint. Da hadde magyarene senket skuldrene og begynt å tenke på EM-spill i Frankrike.

 

Nå samler hyenene i mediene seg til jakt på syndebukker. For noen må ha sviktet og sveket etter som medienes forventninger ikke ble oppfylt, men gjort så ydmykende til skamme.

 

Sjefssynderen er Per Mathias Høgmo. Vi ville nok vunnet hvis Høgmo ikke hadde rotet sånn med laguttaket. Høgmo som nærmest ble geni og helgenerklært etter et par seire i de innledende rundene, framstilles nå som en dilettant som rotet bort en klar seier ved å ta ut unge, lette angripere mot et bastant ungarsk forsvar. Det måtte jo gå galt! Hvor var Pedersen, Berget og Søderlund?

 

Glemt var det nå at disse tre av de samme mediene, fikk skylda for nederlaget i den første kampen. Sammen med målmann Nyland, selvfølgelig, som i følge kommentatorene på TV, stod fullstendig feilplassert da Ungarn scoret i den første kampen, og derfor var skyld i Norges tap. Noe som - selvfølgelig! - er det rene visvas.

 

Nyland gjorde to gode kamper. Men det norske forsvaret var ikke godt nok til å hindre scoringer. Og angriperne var ikke gode nok til å score. Ungarn var rett og slett bedre. I fotball er det målene som teller. Ungarn scorte flest mål. Så enkelt er det.

 

Nå bør NFF og Høgmo glemme forsmedelsen, og fortsette å bygge opp og utvikle et landslag som kan representere oss med ære i kvalifikasjonsrundene til framtidige mesterskap. Ikke hør på de brushodene som vil satse på fortidens storheter som trenere. Gi Per Mathias tid! Og tillit!

 

Så får vi som liker fotball forsøke å holde ut med ukvalifiserte sportsjournalister i aviser og etermedier. Det er den utfordringen vi sofaslitere blir stilt over for. Den krever nesten mer av oss enn fotballandslag som ikke lykkes når det gjelder som mest. Nederlag kan vi leve med. Tullprat, urealistiske forventninger og heksejakt er verre å fordøye. But we shall overcome.

 

Kay Olav Winther d.e.

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/46793523