Weng utmanøvrert

Heidi Weng vant ikke Ski Tour Canada. Hun ledet før det siste løpet, men da hun skulle sette inn det avgjørende støtet, fikk hun elendige ski. Hun måtte derfor ta til takke med en sur 2. plass, mens Therese Johaug vant.
 

Landslagsledelsen mener de dårlige skiene ikke fikk avgjørende konsekvenser. Det er en bemerkelsesverdig uttalelse.

 

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til vg.no: "Det handler om konstruksjon, materiale, vekt og måte å gå på. Det er så mange variabler som du aldri klarer å kontrollere. Hadde det vært en enkel vitenskap, så hadde vi gjort noe med det."

 

Landslagstrener Trond Nystad er enig: "De som gikk på Salomon i dag hadde veldig gode ski. Av og til er det en type snø som passer veldig godt for spesielle merker. I går var det Madshus-dag. Det er litt sånn det er," sier treneren som tillater seg følgende kraftsalve: "Jeg synes det bare er tøv hvis noen mener at det var en smørebom som gjorde at Heidi Weng ikke vant. I går passet føret kanskje best for henne, i dag kan det ha vært noe annet. Noen ganger har man flaks, andre ganger har man uflaks," utdyper Nystad som mener "Johaug ville vunnet uansett".

 

Vi som ikke har noen prestisje å ta vare på, ser det annerledes. Tidligere i touren - da Johaug og Weng gikk under like forhold - var Weng best. Hun kunne vunnet Ski Tour Canada med riktig smurte ski. At skienes fabrikkmerke og beskaffenhet skulle bety mer en smøringen for glid og framkommelighet må de to høye herrene lenger ut på landet med.

 

"Det er nesten trist å se på,"  sa NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland da en tydelig oppgitt og frustrert Weng gikk i mål. Det var ikke "nesten trist". Det var trist. Nitrist.

 

Heidi Weng har gjort det skarpt under hele Ski Tour Canada. Foran det siste løpet hadde hun 30 sekunders forsprang på Therese Johaug. Likevel tror ikke Løfshus at Weng ville holdt unna for Johaug hvis de hadde hatt like forutsetninger. Ikke når du fikk det føret her for Therese, sier Løfshus.

 

Med slike ukvalifiserte skipperskjønn-uttalelser undergraver landslagssjefen sin egen autoritet. Johaug tok innpå Weng med 10 sekunder etter 900 meter. I mål var Weng - som altså tidligere i touren hadde opparbeidet seg 30 sekunders forsprang, over ett minutt bak Johaug. Weng gikk altså mer enn halvannet minutt dårligere enn konkurrenten i løpet av ti kilometer. Refleksjonene gjør seg selv.

 

Weng var skuffet. Det så vi da hun gikk over målstreken, og Therese Johaug kom for å klemme. Men hun vil ikke spekulerer på hva som kunne ha skjedd hvis hun hadde hatt bedre ski.

 

Nei, det skal hun slippe. Men min mening er klar. Therese Johaug er en fantastisk skiløper, og jeg unner henne all verdens suksess i skisporet. Men denne gangen var den hardeste konkurrenten satt ut av spill med elendige ski. Hadde forholdene vært like, ville Heidi Weng vunnet Ski Tour Canada.

 

Det tror i alle fall jeg. Eller rettere sagt: Det er jeg overbevist om!

 

Kay Olav Winther d.e.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/47097948