Hei, Get, hvor er SVT?


 

Jeg bor i Drøbak og er abonnent hos GET. Det er en prøvelse.

 

Før i tiden kunne jeg se begge de svenske statlige TV-kanalene samt TV4. Skjønt, det var kanskje før GET kjøpte seg inn. Så forsvant de en etter en. Lenge hadde jeg SVT1. Nå er også den borte.

 

Det er jeg som er abonnent og kunde. Jeg har kjøpt en vare av GET. Jeg har ikke bedt om å få den endret eller byttet. Men det har GET ingen respekt for. Selgeren GET skalter og valter med kanalvalget - på egen hånd. Plutselig er kanaltilbudet endret - uten forklaring.

 

Mens SVT1 har forsvunnet, har jeg fått noe som kalles TV Øst. Det er et TV-program for Hedmark- og Opplandsområdet. Der kjøres de samme programmene om igjen og om igjen. Dette må da være noe for en tv-titter i søndre Akershus, mener tydeligvs GET.

 

Jeg er interessert i svensk kultur - og politikk. Jeg så derfor på svenskekanalene da jeg hadde dem. Jeg vet ikke hvorfor GET har tatt fra meg denne gleden. Men jeg vil gjerne ha en forklaring. Og jeg vil ha kanalen tilbake. Uten ekstra utgifter!

 

I det hele tatt vil jeg gjerne ha en forklaring på hvilke kriterier GET legger til grunn når de "i sin  godhet" velger tv-kanaler for oss. Vi har etter hvert fått en rekke kanaler av det slaget jeg uten å nøle vil kalle "søppelkanaler". Mens de nordiske kanalene er borte.

 

Innbyggerne i de nordiske landene burde kjenne mer til hverandre. Nordmenn, svensker og dansker kan med litt anstrengelse og velvilje forstå hverandres språk. Til og med finske program kan vi ha utbytte av når de er på svensk som "Hygge i Strömsö, eller når de blir oversatt og tekstet. TV kunne bidra til å gjøre Norden "mindre" og nordisk kultur "større" og tilgjengelig for enhver.

 

Men slike forhold og verdier bryr ikke GET seg om. Er "søppelkanalene" billigere å kjøpe? Tjener GET mer på dem?  Føler ikke GET at selskapet har noen kulturpolitiske forpliktelser?

 

For tre-fire uker siden ble jeg oppringt av en hyggelig mann som sa at han ringte fra GET. Han ville forvisse seg om at jeg var en fornøyd kunde. Jeg svarte med å fortelle om årelang frustrasjon. Han lovte da å sende en tekniker som skulle se på våre problemer. Vi avtalte dag og tidspunkt.

 

Jeg ble hjemme og ventet hele den avtalte dagen. Ingen fra GET kom. Jeg var ikke overrasket. Jeg har gjort mine erfaringer. Fra GET må man vente seg litt av hvert - både tapte kanaler og brutte løfter.

 

Hvilken forklaring har de denne gangen? For selskapet tar vel bryet med å svare?

 

Kay Olav Winther d.e.

 

 

 


Burde vi slått Tyskland?

Tyskland slo Norge 3-0 i fotball. Det er for dårlig. Den norske treneren bør ta sin hatt og gå, sier kritikerne.

 

De som ventet at Norge skulle spille jevnt med - enn si slå - Tyskland, har ikke peiling. Tyskland er et av verdens beste landslag. Norge er et av de dårligere. Det var klart før kampen på Ullevaal. Og det ble bevist til evidens mens kampen pågikk. Tyskland og Norge tilhører ulike divisjoner. Tyskland er topp. Norge er ikke bånn, men ikke så langt i fra.

 

Det er ikke Per Mathias Høgmo's skyld. I alle fall ikke hans alene. Han gjør det beste ut av det spillermaterialet han har. Våre gutter er ikke bedre.

 

Norge har hatt mange landslagstrenere. Ingen av dem har klart å løfte Norge opp på elitenivå. De som har vært nærmest er Asbjørn Halvorsen og Egil Roger Olsen. Under deres ledelse glimtet landslaget til ved noen anledninger og overgikk seg selv. Bronselaget slo f.eks. Tyskland under de olympiske lekene i Berlin før krigen, men ellers har det vært jevnt grått - og kjedelig.

 

Verken Åge Hareide, Nils Johan Semb, Ingvar Stadheim, Nils Arne Eggen, Kjell Schou-Andreassen, Øivind Johannessen eller Ragnar Larsen har maktet å gjøre Norge til en fremragende fotballnasjon. Flere av dem var utmerkede fotballspillere. Og noen av dem gjorde det godt som klubbtrenere. Men sving på det norske herrelandslaget i fotball fikk ingen av dem.

 

Nå er det Per Mathias Høgmos tur til å stange hodet i veggen. Han prøver forskjellige formasjoner og gir tillit til nye generasjoner av spillere, men like håpløst er det. Flere av de spillerne han bruker, gjør det godt i utmerkede utenlandske klubber, men på det norske landslaget lykkes de ikke. Der spiller de som amatører og kommer til kort for motstandere som det burde være mulig å beseire.

 

Det norske landslaget spiller stort sett ineffektiv fotball. Laget mangler system og driv. Når medspillerne har ballen, står de norske og venter på å få den. Vi så det mot Tyskland. Norske spillere som ble spilt på, stod og ventet på ballen mens aktive tyskere søkte ballen, fikk tak i den og brøt potensielle norske angrep.

 

Og hvor var de norske spillerne når Tyskland spilte seg framover med presisjon og framdrift? De var passive og gav de tyske spillerne rom. Store åpne rom som tyskerne selvfølgelig visste å utnytte.

 

Jeg tror at Tyskland blir gruppevinner. Men jeg ser ikke bort fra at de kan gå på et nederlag eller to. Nord-Irland er gode. Det er også Tjekkia.

 

At Norge skal bli nummer 2 i denne gruppa, er lite sannsynlig. Det er nok mer en drøm enn en realistisk mulighet. Så lenge det norske landslaget spiller så ineffektivt og upresist - jeg hadde nesten sagt: destruktivt - som nå, må vi være glade om de blir nummer 4.

 

Trøsten får - som så ofte før - være at vi ikke har noe i VM å gjøre. Før vi kan spise kirsebær med de store, må vi legge flere alen til vår vekst. Skippertak og flaks kan gi en og annen hyggelig overaskelse, men varig kvalitetsheving forutsetter systematisk arbeid over lang tid.

 

De verste gaphalsene vil kaste Per Mathias Høgmo. Se nøye på lista over trenere lenger oppe i artikkelen. De har alle vært genierklærte og idioterklærte etter tur. Hver gang vi har skiftet trener, har noen ment at det ville bringe oss til himmels. Nå er det Ståle Solbakken som er trollmannen som vi bør hente inn.

 

Ståle har vist at han er en utmerket trener. Men er han den redningsmannen Norge så sårt trenger?  Vil det ikke gå med ham slik det gikk med Åge Hareide, Nils Arne Eggen og de andre som er nevnt foran?

 

Å bli trener for det norske herrelandslaget i fotball er som å stike hodet inn i en renneløkke. Når motgangen kommer - og det gjør den - blir de begeistrede tilhengerne raskt til en lynsjemobb. Skulle Per Mathias få fyken og staffetpinnen gå til deg Ståle, så tenk deg om. Jobben som landslagstrener har ingen kommet heldig fra. Til og med Drillo fikk sparken. Husk: Det er kort veg fra Capitol til Den tarpeiske klippe!

 

Kay Olav Winther d.e.